BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

~semoga gembira selalu~

~menilai sesuatu kebenaran harus menggunakan mata hati....pandangan zahir kadangkala tidak tepat dalam menentukan kebenaran hakiki....

Followers

Monday, September 20, 2010

"Masak Untuk Raya""

Persiapan raya masih lagi belum mencukupi...tapi yang mana lagi penting dahulukan..so bila dah semangat raya tue datang...macam biasalah sampai kampung..esok pagi tue terus bangun awal2 pergi pasar beli ayam..daging..sayur..n semua kelengkapan barang untuk masakan hari raya... balik dari pasar terus bersihkan ayam..mak beli ayam tue n ayam biasa... menjadi satu tradisi dalam family intan memang makan ayam tue untuk buat rendang..sebab ayam tue nie walaupun liat tapi..kalau kene dengan masakannya memag sedap hingga makan pun tinggal tulang...







ayam yang sedang di panggang...memang nampak macam best jer kan...tapi kenelah masak rendang dulu barulah best rasanya....masa nie kita orang salai ayam 4ekor..taklah banyak sangat sebab family kita jer yang makan... sebab lepas raya pertama intan akan balik ke rumah MIL kat jb...erm nanti abang long balik mak akan masak lagi...sedara balik makmasak lagi..hehhee...erm so memang banyaklah ayam masak rendang....

masa otw balik segamat banyak juga ayam yang dah disalai dijual di tepi-tepi jalan..erm hubby kata nak beli ker?intan cakaplaherm tak payahlah yang mensti mak dah beli kat kampung..hehhe..rupanya nyer mak beli sket jer buat spare..lastly kitaorang yang pergi beli...hehhe.tapi tak per still freshkan....

so menu raya memang samalah macam tahun2 lepas-lepas..ayam masak rendang,daging masak kari,sayue lodeh,sambal kacang,ketupat yang diayam okey...heheh...last2 barulah guna ketupat segera...oklah nanti intan story pasal raya pulak yer....

7 ulasan:

nurarinab said...

amboi..bestnye ayam panggang die :) terliur dibuatnye

ardinihumaira said...

nyumm.. mengiurkan :D

mamalieyna said...

ayam tua wat rendang bestkan..tak la hancur isi ayamnye..^_^

tak sabar nk tggu n3 raya..hehe..

Fieza79 said...

wahh ayam salai snri....k.fieza siap beli ayam yg dh salai...renyah sket kan Intan....tp ok la sekali sekala khas utk hari raya....lg byk kije nk di wt kan lg betambah meriah..!

az rina a.k.a jaijina said...

sedapnya ayam panggang tu..dah lame tak pekena ayam panggang..nak² makan ngan ketupat kan, mmg terangkat ler..

Ogy said...

siann plak tgk ayam tu..hehehehe....


intan...kalo jadi kat intan..intan remove dulu bloglist tu...biar nnti kalo dh reda virus ni..masukkan balik...tgk jadi lg tak...

eima said...

o0o rendang ayam tua sedap ek ..